Servis kompjutera Xelart Novi Beograd
Servis računara od poverenja
  xelart - servis kompjutera

Pon-Pet: 8-18h
Sub: 10-14h

 
Servis racunara Xelart Novi Beograd O servisu racunara Xelart Novi Beograd Cenovnik servisiranja racunara Kontaktirajte servis racunara English - computer repair service Belgrade
dot
USLUGE
line
LAPTOP SERVIS
line
PRODAJA

Avast antivirus, najbolji svetski antivirus

line

RAZNO

line

Xelart na Facebook-u

Pisite nam ako imate neki predlog ili primedbu, kako bismo bili još bolji!

Srbi za Srbe

 

 

 

Čišćenje laptopova od prašine

Čišćenje kulera na laptopu spada u redovno održavanje, što Vam skoro sigurno nisu rekli kada ste kupili laptop. Ako se Vaš laptop greje, izbacuje vruć vazduh ili krči, to je znak upozorenja da mora pod hitno da se čisti.

Ciscenje laptop kulera
Prašina je glavni uzrok kvarova na laptopovima.

Veoma čest kvar laptopova starijih od godinu dana je kvar grafičkog čipa ili čipseta na ploči, koji nastaje usled pregrevanja. Dok laptop radi, ventilator uvlači vazduh da bi hladio procesor i ostale komponente, ali istovremeno uvlači i prašinu, koja se vremenom toliko skupi na prorezima za hlađenje, da više nije moguć ulaz hladnog vazduha. Tada samo kruži vruć vazduh unutar laptopa, i komponente se pregrevaju i do 100°C. U jednom trenutku samo otkaže neki od čipova i laptop se ugasi. Vlasnici laptopova uglavnom primete da se laptop mnogo greje, ali ne reaguju dokle god može da se upali, što je velika greška!

Zaprljan kuler na laptopuRešenje je jednostavno i povoljno! Potrebno je obaviti čišćenje laptopa (kulera) i unutrašnjosti laptopa od prašine na svakih 12-18 meseci, zavisno od upotrebe i uslova rada, a posebno pre leta. Čišćenje kulera (hladnjaka) je mali izdatak u odnosu na to kolika vrednost opreme i podataka se time čuva.

Sprečite velike probleme, uradite čišćenje laptopa od prašine na vreme!

 

Period čišćenja laptopa

Kad treba obaviti čišćenje laptopa?

Ako je ventilator laptopa postao bučan ili ako se laptop mnogo greje sa donje strane, to je siguran znak da je vreme za čišćenje. Ako krene da se gasi, potrebno je da ga odmah odnesete u servis na čišćenje dok nije kasno. Preuzmite i instalirajte program HWMonitor, pustite na par minuta neki film, igricu ili spakujte neki film u ZIP. Zatim proverite temperaturu procesora, sve preko 65°C je znak da se laptop pregreva i da se mora očistiti od prašine, osim za procesore i3/i5/i7 kojima je normalna temperatura do 70 stepeni. Temperatura od 80-90°C je kritična, i tada se laptop ne sme koristiti, posebno ako krene da se gasi.

Čišćenje laptopa obuhvata:

  • čišćenje kulera od prašine
  • čišćenje kućišta laptopa od pračine
  • stavljanje nove paste za hlađenje
  • reparaciju ventilatora ako je potrebno
  • testiranje laptopa.

Ostale prednosti u odnosu na druge servise možete saznati kod nas, jer nas kao lidera u oblasti servisiranja laptopova mnogi kopiraju, i naše ideje predstavljaju kao svoje, a otvorili su servise takoreći juče.

Ekspres čišćenje laptopa

Ekspres čišćenje laptopa za 1 sat!

Vreme ciscenja laptopaČišćenje kulera na laptopu traje od 30 minuta do 1 sat, zavisno od toga da li laptop ima sa donje strane poklopac za lakši pristup kuleru ili mora ceo da se rasklapa. Ostavite laptop bilo kad u okviru radnog vremena, i biće gotov i testiran za sledeći dan.

Ako Vam se žuri, zakažite čišćenje laptopa, čime ćete rezervisati servisera da ne krene da radi nešto drugo i možete preuzeti laptop već za 1 sat!

Cena čišćenja laptopa zavisi od tipa laptopa - na nekima je čišćenje kulera jednostavno, dok se na drugima mora skinuti sve do poslednjeg šrafa. Tako ne može isto da košta posao od 30 minuta i onaj od 1h. Najteži za otvaranje su Apple Mac, neki Dell Vostro, Qosmio i HP touch modeli, mada nema pravila jer svi proizvođači prave i dobra i loša rešenja. Pozovite nas i reći ćemo Vam tačnu cenu čišćenja Vašeg laptopa.

Dodatni laptop kuler

Dodatni laptop kuler, da ili ne?

Kuleri koji se stavljaju ispod laptopa kao dodatno hlađenje definitivno pomažu u obaranju temperature laptopa za nekoliko stepeni, uz određene mane. Pored dodatne buke koju stvaraju, mana je što mnogostruko ubrzavaju uvlačenje prašine sa strane pravo u laptop. Time se laptop mnogo brže napuni prašinom, pa ga je potrebno češće čistiti.

Kuleri za laptop

Kuler treba da ima rupice na površini na koju se stavlja laptop ili da je napravljen samo kao noseća konstrukcija od cevi. Ako ima plastičnu ploču na koju se stavlja laptop, niste ništa uradili - laptop će opet biti prislonjen na 3mm od površine i neće se dobro hladiti.

Preporučujemo da ne uključujete ventilator na kuleru ispod laptopa, već da on služi samo da ga odigne dovoljno da laptop može da uvuče hladniji vazduh iz okoline i time izbegne dodatno ubacivanje prašine u kućište.

Važno! Na laptopovima koji nisu čišćeni duže od godinu dana i počeli su da se pregrevaju, dodatni kuler neće pomoći, jer on hladi samo kućište laptopa, dok je unutra kuler pun prašine, pa čipovi ipak ne mogu da se ohlade i dolazi do kvara na matičnoj ploči.

Ne pokušavajte da kompresorom izduvate laptop, jer ćete tako uraditi još goru stvar i potpuno blokirati ventilator grudvicama prašine, pa se laptop uopšte neće hladiti. Prašina koja se skupi, ima gustinu veću nego vata, pa ne može da se izduva kompresorom kroz male proreze na kućištu.

ciscenje laptopa kompresovanim vazduhom

Probajte sami čišćenje laptopa

Na sledećem linku pogledajte video snimak kako da sami očistite manje komplikovan laptop pomoću kompresovanog vazduha iz boce (nikako kompresor!).

ili preko linka

https://www.youtube.com/watch?v=5Le5ruyThR4

linkovi

Author: Sasha Erceg

Korisni linkovi:

Zamena čipova i reballing | Cenovnik

Facebook i Google preporuka

Sviđa Vam se tekst? Preporučite ga prijateljima! Hvala!

Izdvajamo sa Facebook-a

Vlasnici laptopova obično ne znaju da laptop mora da se čisti na 1-2 godine, zavisno od upotrebe, jer u protivnom sigurno strada ploča od pregrevanja.

Nemojte pokušavati da sami usisivačem ili kompresorom očistite laptop, jer ćete blokirati ventilator grudvama prašine ili polomiti propelere ventilatora i onda je stanje još gore.

Laptop se ceo rasklapa, ima puno trikova i uopšte nije lako otvoriti ga ako nemate prethodno iskustvo sa tim, pa lako možete uništiti vredan laptop. Zato taj posao treba poveriti profesionalcima, koji znaju sve zamke proizvođača, i uspešno rešavaju problem sa pregrevanjem laptopa.

Pratite nas za ostale korisne informacije! Facebook

 

Servisiramo:

Gateway laptops Lenovo laptops Asus laptops HP laptops Dell laptops Toshiba laptops Acer laptops Sony laptops Apple laptops Fujitsu Siemens laptops MSI laptops Gateway laptops

(C)2006-2019. Xelart Holdings d.o.o. Beograd | Design & SEO by Xelart