Servis kompjutera Xelart Novi Beograd
Servis računara od poverenja
  xelart - servis kompjutera

Pon-Pet: 8-18h
Sub: 10-14h

 
Servis racunara Xelart Novi Beograd O servisu racunara Xelart Novi Beograd Cenovnik servisiranja racunara Kontaktirajte servis racunara English - computer repair service Belgrade
dot
USLUGE
line
LAPTOP SERVIS
line
PRODAJA

Avast antivirus, najbolji svetski antivirus

line

RAZNO

line

Xelart na Facebook-u

Pisite nam ako imate neki predlog ili primedbu, kako bismo bili još bolji!

Srbi za Srbe

 

 

Instalacija sistema Windows XP/7/8/10

Instalacija sistema se najčešće radi ako je postojeći sistem uništen, pa računar ne radi nikako ili radi jako sporo i nije ga moguće popraviti. Najčešći uzroci pada sistema su virusi, neispravan hard disk ili memorija. Trenutno su kod nas najzastupljeniji Windows 7, zatim Windows XP i na kraju Windows 10. Zadnjih nekoliko godina značajno je povećan udeo Linux-a.

Windows 7 instalacija sistemaInstalaciju sistema obično obavljamo za sledeći dan, mada uvek možete platiti hitan start. Instalacija nije jednostavna, jer ona obuhvata testiranje hard diska, čuvanje podataka na slobodnoj particiji ili spoljnom disku, a zatim instaliranje sistema i drajvera za uređaje i instalaciju osnovnog paketa programa.

Prilikom instalacije, sistem se optimizuje tako da nema bespotrebnih pitanja, update-ova, toolbar-ova i slično. Na kraju podešavamo Windows sistem tako da imate radno okruženje najsličnije onom kakvo je bilo pre instalacije, povezan na Internet i spreman za rad.

Instalacija sistema Windows 7, Windows 10 ili Windows XP se vrši u našem servisu ili na terenu i obično ovaj posao završimo za 1 do 2 sata.

instalacija sistema

Koji Windows instalirati?

Iako već duže vremena postoji i Windows 8 i Windows 10, skoro svaki serviser će reći iz iskustva: i dalje je neprevaziđen Windows 7. U njemu rade svi programi (ne mislimo na prastare verzije od pre 10 godina), lako se instaliraju drajveri za uređaje, sve je vrlo logično raspoređeno, radi brzo i stabilno. Korisnik u Windows-u 7 ima skoro potpunu kontrolu nad sistemom, dok to u novijim verzijama nije slučaj.

Minimalni zahtevi za koliko toliko normalan rad Windows-a 7 su 2GB memorije i procesor sa dva jezgra od najmanje 1.6 GHz, mada smo viđali i brze netbukove sa SSD diskom i procesorom Atom sa jednim jezgrom koji rade odlično. Ipak, preporučujemo najmanje 3 GB memorije i procesor sa dva jezgra brzine bar 2 GHz.

Ako je Vaš računar spor, zadržite sistem Windows XP ili kupite memoriju, brži procesor ili SSD disk. Stariji ili slabiji kompjuter radi mnogo bolje na Windows-u XP nego na Windows-u 7, nema problema sa starijim uređajima, poslovnim i drugim programima. Windows 7, a pogotovo Windows 8 i 10 je prilično nekompatibilan sa starijim programima i uređajima. Ako u firmi imate starije poslovne programe ili starije štampače, skenere i druge uređaje, preporučujemo instalaciju Windows XP sistema jer će sve raditi.

Windows 8 desktop

Windows 8 je prevaziđen sistem, koji se pojavio na kratko, zgrozio svet i brzo je zamenjen novim, tako da se nećemo zadržavati na njemu, jer to ne zaslužuje. Ako imate ovaj sistem, toplo preporučujemo nadogradnju na sledeću verziju.

Windows 10 se mnogo razlikuje od prethodnih verzija pa je potrebno i mnogo živaca da ga koristite ako ste se navikli na Windows XP ili Windows 7. Sve je posakrivano, treba puno koraka da se dođe do mnogih opcija koje su ranije bile na dohvat ruke, a mnogi uređaji i programi neće raditi. Pored toga, Windows 10 ima takva podešavanja da vas špijunira na svakom koraku, pa tu nema govora o nekoj privatnosti. Srećom, postoje zakrpe koje to rešavaju, ali masa korisnika ni ne zna koliko je transparentno njihovo korišćenje računara sa sistemom Windows 10. Ukoliko brinete o svojoj privatnosti, donesite računar da ga maksimalno zaštitimo.

Da rezimiramo, instalacija sistema obuhvata sledeće:

  • testiranje hard diska
  • prebacivanje podataka na drugu particiju ili disk
  • instalaciju sistema
  • instalaciju drajvera za ugrađene uređaje
  • podešavanje sistema za maksimalne performanse
  • instalaciju antivirus programa
  • instalaciju nekoliko osnovnih besplatnih programa za obradu teksta, tabelarne proračune, poštu, muziku, filmove, snimanje diskova, internet, pdf dokumente, itd..

Uz instalaciju Windows sistema standardno instaliramo:

Posle instalacije sistema, računar je spreman za svaku standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu. Posebne programe instaliramo na zahtev klijenata.

windows, linux

Instalacija Linux sistema

Ubuntu Linux instalacijaLinux je sistem koji je pandan Windows-u, lep je i jednostavan za upotrebu, a glavna snaga mu je bezbednost i pouzdanost, tako da nema virusa i padova sistema bez razloga. Linux je i besplatan, tako da ga bez problema možete instalirati u firmi, uz kompletan paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima iz Word-a, Excel-a, Powerpoint-a, itd.. Postoji mala razlika u načinu rada u Linux-u, ali se veoma brzo možete navići, posebno ako ste nov korisnik računara koji nije stigao da stekne naviku na Windows. Svi vodeći internet provajderi koriste Linux kao osnovno rešenje, što potvrđuje superiornost ovog tipa sistema.

Danas su među najboljim verzijama Linux Ubuntu, OpenSuse Linux, Red Hat Linux.

Ako niste sigurni koji Linux bi instalirali, preporučujemo Ubuntu kao jednostavan, lep i pouzdan sistem, koji postoji i u verziji na srpskom jeziku. Možete birati neki od podržanih izgleda (tema, desktop-a), od kojih su najpopularniji Gnome i KDE.

instaliranje windowsa

Sviđa Vam se članak? Preporučite ga prijateljima! Hvala.

 

PC komponente, sklapanje i prodaja računara

Komponente za PC računare, prodaja delova - memorije, matične ploče, grafičke kartice, hard diskovi, kućišta, napajanja, memorije, procesori

Kvalitetni PC računari po želj! Pozovite nas radi konsultacija.

 

Servisiramo:

Laptop brendovi HP, Acer, Asus, MSI, Lenovo, Toshiba

(C)2006-2019. Xelart Holdings d.o.o. Beograd | Design & SEO by Xelart