Retro računari, konzole i igrice

Početak 1980-ih godina obeležili su prvi kućni računari, danas poznati kao retro računari. Najveći uspeh imali su ZX Spectrum, Commodore i Atari. Sve što smo tada imali od tehnike bili su uglavnom crno beli televizori, radio prijemnici, gramofoni i poneki kasetofon. Onda su se preko noći pojavili ovi mali računari, pravo čudo tehnike, sa mogućnostima koje nije bilo lako sagledati.

Retro računari

Računari su bili jako skromnih karakteristika za današnje pojmove, ali nismo znali za bolje, pa je to sve ipak bilo nešto fantastično. Kada sagledamo taj period istorije, zaista je bilo nešto izuzetno biti svedok tome, jer današnje generacije prosto nasleđuju nešto što već dugo postoji, samo malo bolje.

Danas retro računari nisu previše skupi. Za male pare može se nabaviti potpuno ispravan retro računar sa pratećom opremom. Aktuelni televizori još uvek podržavaju ovu starudiju preko RF ulaza, ali svakako je bolje ako možete kupiti računar sa Video (Composite) izlazom.

Preporuka je da kupite neki od najpopularnijih računara: ZX Spectrum, Commodore ili Atari, jer za njih postoji puno igara, časopisa, dodataka i svega ostalog. Nasuprot njima, Oric Nova ili Amstrad su zaista bili dobri računari, ali teško da možete naći bilo šta za njih.

 

ZX Spectrum 48K

Sinclair ZX Spectrum 48K zauzima poziciju na samom vrhu retro računara po broju prodatih primeraka u svetu. Pojavio se 1982. godine i postao hit zbog dobre cene, a zatim i zbog solidnih karakteristika i velikog broja igrica.

ZX Spectrum

Bilo je dovoljno da kupite ZX Spectrum, a sve ostalo ste već imali - običan TV i kasetofon. To je u mnogome pojeftinilo osnovni komplet i omogućilo milionima dece, ali i starijih, da po prvi put u životu imaju takvu tehnologiju u svom domu. Ovo je bio kućni računar za široke narodne mase.

Detaljnije na stranici ZX Spectrum 48K.

 

Commodore 64

Sledeći na listi najpopularnijih retro računara je Commodore 64. Prva verzija izašla je takođe 1982. godine. Bio je to vrlo napredan kućni računar za svoje vreme, dosta bolji od ZX Spectruma, ali i dosta skuplji.

Commodore 64

Osim toga, bio je jedan od prvih kućnih računara koji je mogao da se koristi i u poslovne svrhe, sa impozantnih 64 KB memorije, dobrom tastaturom i solidnim grafičkim mogućnostima.

Detaljnije na stranici Commodore 64.

 

Atari 800 XL

Ovaj računar se pojavio iste godine kada i ostali iz grupe najpopularnijih. Imao je jako slične karakteristike kao Commodore 64, uz jedan dodatni zvučni kanal. Kvalitetna tastatura, lep dizajn, kao i tada najbolje igrice, pomogli su da Atari 800 XL postane veoma popularan kućni računar u svetu.

Atari 800XL

Sa prethodnog modela Atari 800, koji je napravljen tri godine ranije, preuzeto je sve što valja, redizajniran je i dodata memorija. To je bio recept za veliki uspeh.

Detaljnije: Atari 800 XL.

 


Početna strana | ZX Spectrum 48K | Commodore 64 | Atari 800 XL

Donirajte Retro opremu

Autor: Saša Erceg (C)2020

Email