Servis kompjutera Xelart Novi Beograd
Servis računara od poverenja
  xelart - servis kompjutera

Pon-Pet: 8-18h
Sub: 10-14h

 
Servis racunara Xelart Novi Beograd O servisu racunara Xelart Novi Beograd Cenovnik servisiranja racunara Kontaktirajte servis racunara English - computer repair service Belgrade
dot
USLUGE
line
LAPTOP SERVIS
line
PRODAJA

Avast antivirus, najbolji svetski antivirus

line

RAZNO

line

Xelart na Facebook-u

Pisite nam ako imate neki predlog ili primedbu, kako bismo bili još bolji!

Srbi za Srbe

 

 

 

Zamena ekrana laptopa

Zamena ekrana na laptopu nije veliki problem za servisera ako ne mora da se rasklapa i donji deo laptopa. Zamenu ekrana laptopa možemo obaviti i odmah, ako nismo trenutno u gužvi. Imamo svih vrsta ekrana u magacinu ili ih možemo nabaviti za sledeći dan.

Zamena ekrana na laptopu

Korisnici često pogrešno dijagnostifikuju kvar ekrana kada laptop nema sliku i nema fizičko oštećenje. Međutim, mnogo češće je neispravna grafička kartica, BIOS ili RAM, tako da je prvo potrebno ustanoviti šta je tačno problem.

Kod starijih laptopova, ako ekran nema osvetljenje, a slika se vidi pod određenim uglom, problem je do invertera ili lampe u ekranu. Zamenu lampe kod CCFL ekrana radi retko koji servis, jer je popravka vrlo komplikovana, pa preporučuju zamenu ekrana. Mi radimo i takve popravke.

Zamena ekrana laptopa, pogotovo tankih (slim) ekrana, vrlo je osetljiva stvar, i tom poslu uvek prilazimo sa puno pažnje. Posedujemo širok dijapazon novih ekrana raznih veličina i tipova, a često i polovnih:

Za zamenu laptop ekrana koji nisu ovde navedeni, pozovite!

Pošto smo sigurni u kvalitet naših usluga i rezervnih delova, dajemo pismenu garanciju, kako za nove, tako i za polovne ekrane za laptop.

Na nove ekrane dajemo garanciju od godinu dana, na polovne 3 meseca.

Prilikom poručivanja ekrana obratite pažnju na tip ekrana (LED ili CCFL), položaj i tip konektora, oznaku na originalnom modelu (npr. LTN156xx), i rezoluciju.

Zbog mogućnosti oštećenja prilikom transporta, ne šaljemo ekrane poštom!

Razlika izmedju LED i CCFL ekrana

Razlika između CCFL i LED ekrana

CCFL ekrani (Cold Cathode Fluorescent Lamp) su stari tip, sadrže tečne kristale, kao i dodatno osvetljenje da bi se videla slika na njemu. Najčešće CCFL ekrani imaju jednu lampu, ponekad i dve, uz koje ide i inverter. Teži su, troše više struje i greju se, slabiji im je kontrast i ugao vidljivosti, traju kraće. Ovo je stari tip ekrana, ali nam često stižu u servis baš zbog lampi koje su dotrajale.

LED ekrani su novija tehnologija sa aktivnim pozadinskim osvetljenjem u vidu malih LE dioda (Light Emitting Diode). Oni ne koriste invertere, ne greju se, troše malo struje. Traju mnogo duže nego CCFL ekrani.

Kako odrediti tip ekrana

Kako saznati tip ekrana na laptopu?

Ukucajte na Google model laptopa i odmah iza toga "spec", na primer "HP 615 spec" i dobićete detalje o tom modelu. Podatak koji nam treba je display size, broj koji označava dužinu dijagonale ekrana u inčima. Stariji modeli su rađeni u HD Ready rezoluciji (oznaka HD), dok noviji i jači modeli prikazuju full HD rezoluciju (oznaka FHD), pa nije svejedno koji ekran ćete staviti.

Najlakše ćete utvrditi tip ekrana po tome što se na CCFL ekranima nalazi kablić dužine oko 5 cm u donjem delu sa desne strane, obično bele i roze boje. LED ekrani nemaju nikakve dodatne priključke osim onog na samom ekranu.

Zamena ekrana CCFL i LED

Ako kupujete polovan laptop, odaberite neki sa LED ekranom, jer ćete dobiti duže trajanje baterije, bolju sliku i duži vek ekrana (nema invertera koji često izgore usled pregrevanja). U sve moderne laptopove ugrađuju se LED ekrani.

Author: Sasha Erceg

LED i CCFL ekrani za laptopove

Korisni linkovi:

Zamena lampe u ekranu | Zamena invertera | Zamena flet kabla | Cenovnik

Laptop ekrani, zamena, prodaja

Sviđa Vam se članak? Preporučite nas prijateljima! Hvala!

 

 

Laptop ekrani

Imamo ekrane LED i CCFL od 10.1, 11.6, 13.3, 14.0, 14.1, 15.4, 15.6, 16.0, 17.0, 17.1, 17.3, 18.4 inča.

Razni CCFL i LED ekrani za laptopove

Garancija:
12 meseci na nove ekrane
i 3 meseca na polovne!

 

 

 

(C)2006-2019. Xelart Holdings d.o.o. Beograd | Design & SEO by Xelart